Saturday, 15 September 2012

:: How To Improve Our English Language ? ::


Assalammualaikum w.b.t
Hey guys ^_^)))))~

Hmm , rasanya dah lama ruangan tips ni menyepi ,
Tengok tu , sampai bersawang dah .. 
Isy , kesian - kesian .

Em , pagi tadi aku bosan yang teramat sangat hingga ke tahap maksimum ..
So , aku pun carilah alternatif lain untuk menghilangkan kebosanan yang melanda tuh .
Nak dijadikan cerita , aku teringat ruangan tips yang dah ‘menyawang’ ni ..
Teringin jugak nak rasa nikmatnya menjadi seorang pendidik ni .. Haha
Dalam masa 10 minit kot aku tulis tips nih kat buku mainan aku tuh ..







Baiklah .. Abaikan gambar diatas tuh .. ehem .. ehem ..
Yang jauh dekat - dekatkan , yang dekat erat - eratkan ! ( ayat abang aku )

Read , Read , Read !
      Bacalah artikel , suratkhabar , karangan atau apa jua bahan bacaan yang berbahasa Inggeris . Jangan .. 
      malas !

      Menyanyi
Hah , menyanyi ? Yess . Cuba pilih satu lagu Bahasa Inggeris  . Carik liriknya kat internet . Pastu translatelah lirik tu ke Bahasa Melayu. Daripada dengar lagu gedebak  gedebuk tak dapat apa , baik korang belajar sekali kan ? Good luck - good luck ..

Dictionary
Time free tu , buatlah perkara yang boleh mendatangkan faedah . Daripada berbual pot pet pot pet , ada baiknya korang capai satu kamus dwibahasa , pastu hafal satu persatu perkataannya . Sikit - sikit lama - lama jadik ? Bukit ~

Ubah
Hah , korang ada diari peribadikan ? Em , apa kata korang tukar cara penulisan korang tu kepada bahasa inggeris . Mula-mula memanglah susah , lama-lama nanti okey punyalah ! InsyaAllah ~

Communication
Berkomunikasi . Try lah berkomunikasi dengan family , sahabat handai , atau sesiapa pun dalam Bahasa Inggeris  . Silap pun apa salahnya , belajar dari kesilapan . Err , tapi cakap tu coverlah sikit yek ! :D

Highlight .. Zreekkk !
Minat , Ikhlas , Usaha dan Rajin . Itu penting ye kawan-kawan  ^_^

Menyelam Sambil Minum Air
Eh , bukan telan air masa menyelam ! Tapi , time tengok drama Melayu tu , kat bawah kan ada dia punya apa tu .. emm , subtitle kot . Cuba korang baca subtitle tu sambil telinga dengar apa yang pelakon tu dok kata . Hah , secara automatik kita akan terbelajar Bahasa Inggeris  . Ye takk ? :)


Betulkan yang biasa , biasakan yang betul ~

That means  ( / ) = itu bermaksud
That’s mean ( X ) = itu kejam !

What makes ( / )
What’s make ( X )

So , hopefully .. dengan membaca entry yang tak seberapa ni ,
Korang dapat ilmu baru untuk harini .
Minta maaf atas segala kekurangan .
Saya budak baru belajar . Hehe ~ :D

Wasalam ..

2 comments:

cik mun said...

nice tips :)

Mieya Atiera said...

Yup, Mieya pon ada jugak try buat semua tu kecuali communication tu. Tak tahu nak cakap dengan sape kat rumah nie. haha

Like Sini !

Please Comments Here